Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Artırılmış gerçeklik (AR), dijital bilgilerin kullanıcının çevresiyle gerçek zamanlı olarak bütünleştirilmesidir. Tamamen yapay bir ortam yaratan sanal gerçeklikten (VR) farklı olarak, AR kullanıcıları gerçek bir dünya ortamını üzerine yerleştirilmiş algısal bilgilerle deneyimler.

 

Artırılmış gerçeklik, doğal ortamları bir şekilde görsel olarak değiştirmek veya kullanıcılara ek bilgi sağlamak için kullanılır. AR'nin birincil faydası, dijital ve üç boyutlu (3D) bileşenleri bireyin gerçek dünya algısıyla harmanlamayı başarmasıdır. AR, karar vermeye yardımcı olmaktan eğlenceye kadar çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.

 

AR, akıllı telefon veya gözlük gibi bir cihaz aracılığıyla kullanıcıya görsel öğeler, ses ve diğer duyusal bilgiler sunar. Bu bilgiler, dijital bilgilerin kullanıcının gerçek dünya algısını değiştirdiği iç içe geçmiş bir deneyim yaratmak için cihazın üzerine yerleştirilir. Üst üste bindirilen bilgiler bir ortama eklenebilir veya doğal ortamın bir kısmını maskeleyebilir.

 

Boeing Bilgisayar Hizmetleri Araştırma çalışanı Thomas Caudell, artırılmış gerçeklik terimini 1990 yılında, elektrikçilerin karmaşık kablo demetlerini monte ederken kullandıkları başa takılan ekranların nasıl çalıştığını açıklamak için icat etti. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin ilk ticari uygulamalarından biri, 1998 yılında televizyonda yayınlanan futbol maçlarında görünmeye başlayan sarı ilk hak işaretiydi. Bugün, Google Glass, akıllı telefon oyunları ve araba ön camlarındaki baş üstü ekranlar (HUD'lar) en iyi bilinen tüketici AR ürünleridir. Ancak bu teknoloji sağlık, kamu güvenliği, gaz ve petrol, turizm ve pazarlama gibi pek çok sektörde de kullanılmaktadır.